Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cesta parníkem

22. 5. 2016

Cesta parníkem

 

                V sobotu 14. května jsme se, po delších přípravách, vydali na cestu parníčkem do Troji s tím, že navštívíme Trojský zámek a někteří Zoologickou zahradu. Protože několik dní před našim výletem bylo počasí velmi nepříjemné, obávali jsme se, že i nám nebude přát. Ale v sobotu ráno, když jsme se probouzeli do vcelku slunečného dne, jsme byli jsme příjemně překvapeni. No a tak cesta parníkem byla velmi příjemná a stala se opravdu výjimečným zážitkem. Cestou jsme měli možnost vidět Prahu jinak než při běžných procházkách.

                Po výstupu z lodi nás čekala krátka cesta k zámečku, kde už na nás čekala paní průvodkyně Nosková, která se svého úkolu zhostila opravdu na výbornou. Seznámila nás s historiíí zámku a upozornila na všechny  zajímavosti. Raně barokní zámek pochází z roku 1679 a autorem byl architekt francouzského původu Jean Baptiste Mathey. V návrhu zúročil zkušenosti ze svého italského pobytu a inspiroval se typem římské předmětstké vily.

                Dominantou celé stavby je velký sál, z něhož se do obou stran rozbíhá chodba s enfiládou přilehlých salonů. Po stranách stavbu vertikálně i horizontálně ukončují dvoupatrové věžovité belvedery.

                Sochařská výzdoba dvouramenného schodiště, vedoucího do zahrady, byla svěřena drážďanským umělcům ‚Georgovi a Paulu Hermannovým. Plastiky, zdobící schodiště, symbolizují boj Titánů s antickými bohy. Jednotlivé plastiky po obvodu schodiště představují antické bohy, alegorie denních i ročních období a světadílů.

                Po ukončení prohlídky jsme se ještě společně vyfotografovali u schodiště a pak již byl rozchod. Někteří ještě navštívili zoologickou zahradu, jiní si dopřáli oběd v místní restauraci a ostatní pak zamířili k domovu. Před rozchodem všichni shodně děkovali organizátorce, Milence Zárasové, za skvěle připravený výlet.

 

Náhledy fotografií ze složky 20160514 Troja