Jdi na obsah Jdi na menu
 


Komentovaná prohlídka Národního divadla

2. 7. 2013

 Komentovaná prohlídka prostor Národního divadla v Praze

fotogalerie z prohlídky

Počátkem června, konkrétně 10. jsme v odpoledních hodinách uskutečnili prohlídku Národního divadla. I když nám počasí nepřálo – byl silný déšť – přesto se sešlo 26 členů klubu, rodinných příslušníků, ale dalších pracovníků celních úřadů v Praze, zájemců o jednu z nejvýznamnějších staveb v zemi jak z hlediska obecně národně kulturního, historického, tak i z hlediska architektonického.

Prohlídka byla zaměřena na seznámení se s historickou budovou Národního divadla, od zakoupení pozemku v roce 1853 a zahájení stavby Prozatímního divadla až po jeho otevření v roce 1862. S průvodcem jsme prošli divadlo od podzemí až na galerii. Viděli jsme základní kameny ze všech koutů naší vlasti, model Národního divadla. Dozvěděli jsme se, která část divadla bývala tehdejším Prozatímním divadlem. Seznámili jsme se s výzdobou divadelních chodeb, balkonů, slavné opony. Bohužel vrchol prohlídky návštěvu střechy Národního divadla v úrovni devíti Múz a trig, odkud je překrásný výhled na Petřín, Vltavu a Pražský hrad, jsme nemohli uskutečnit. Důvodem byla jednak probíhající rekonstrukce a hlavně pak opravdu velmi špatné počasí a silný déšť.

Prohlídka byla velmi poučná a zajímavá. Velká škoda, že jsme nemohli shlédnout i zázemí divadla a to z důvodů, že scéna byla již připravovaná na večerní vystoupení.

 

Závěr účastníků prohlídky byl, že se do Národního divadla můžeme vrátit, abychom si rozšířili své poznatky ještě o návštěvu střechy a zázemí divadla.

fotogalerie z prohlídky

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář