Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vyšehrad

1. 6. 2014

 

 
Vyšehrad – národní kulturní památka
 
                Předposlední květnové sobotní odpoledne se vskutku vydařilo. Uskutečnili jsme dlouho připravovaný „výšlap“ po Praze, zaměřený na historii Vyšehradu s komentovanou prohlídkou. Sešlo se nás celkem 45 a to jak členů klubu, rodinných příslušníků ale také i členů klubu Generálního ředitelství cel, Domažlic a Kladna.
                Paní průvodkyně nás seznámila se základní historií a zdůraznila některé zajímavostí a tak jsme jistě všichni zavzpomínali na školní léta a pátrali v paměti, co tam ještě zůstalo. Potom  jsme postupně od Táborské brány postupovali přes vyšehradský park, zastavili se u Čertova sloupu, sousoší J.V. Myslbeka, zastavili jsme se rovněž u Kapitulního chrámu sv. Petra a Pavla. Ten byl, bohužel, v tu dobu pro nás nepřístupný. Konaly se tam svatby. Potom jsme došli na hřbitov, kde je pohřbena celá řada významných představitelů kulturního a vědeckého života. Krátce jsme se také zastavili u dominanty celého hřbitova, mauzolea Slavín, kde byl jako první v roce 1901 pohřben Julius Zeyer.
                Vyšehradské kasematy, zde se nás ujala nová průvodkyně, která nás nasměrovala do podzemního sálu zvaného Gorlice. Délka obou křídel kasemat je necelý 1 km. Chodby jsou nejméně 2 m vysoké a 1,5 m široké. Monumentální podzemní sál Gorlice má plochu cca 330 m2 a výšku 13 m. Místnost sloužila jako shromaždiště vojska, sklad potravin a munice. Plnila také úlohu případného protileteckého krytu. Nyní je zde umístěno šest originálních soch z Karlova mostu. V jarních a letních měsících je Gorlice využívána pro netradiční výstavní a divadelní projekty.
                Prohlídka této významné kulturní památky trvala zhruba 90 minut. Byl to čas opravdu zdařile využitý, ale domnívám se, že nestačil na to, abychom si vše dostatečně prohlédli a důkladně se s prostředím seznámili. Bude to jistě chtít uskutečnit ještě řadu dalších návštěv, aby bylo možné vstřebat všechnu tu historii a krásu těchto míst!
 

Náhledy fotografií ze složky 20140524 procházka Vyšehrad